Nákupy? Ne, kdeže... Beowulf - Adults only

Jednoho krásného prosincového podvečera, kdy odporně lilo, všude byly kaluže, bahno a tma, jsem se s Blairem vydala, na jeho popud, na menší předvánoční nákupy do Olympie. Výsledkem bylo, že jsme se nevrátili s jediným novým dárkem, ale zato se zajímavým kulturním zážitkem. Co se tedy dělo:

Pět minut v brněnském nákupním centru Olympie: - "Mám hlad." - "Jdeme jíst."
Deset minut v nákupním centru Olympie: - "Nezajdeme na něco do kina?" - "Proč ne?"
Hodina v nákupním centru Olympie: Mezi výklady se už beze slov sunou dvě unavené, znechucené a k smrti otrávené mrtvolky. Pouze pohled na výklad hračkářství jim vlije do žil trochu energie. Následně nejméně půl hodiny slintají u pokladny nad vystavenými Star Wars Miniatures. Na závěr zdecimovaní pochodováním, prodíráním se davy lidí a vydřidušskými cenami se zhroutí do sedadel kinosálu.


BEOWULF
Kdyby stál více než jsem za vstupenku dala, asi by mě do toho sálu nikdo nedostal. Stejně uvažovalo více lidí - sál byl totiž plný.

Od samého začátku bylo vidět, že je to film primárně pro IMAX (okázalé lety nad krajinou, kopí namířená proti divákovi...).

Od samého začátku bylo vidět, že je to film velmi naturalistický (Hróthgar od začátku téměř nahý, vojáci močící a probírající Ježíše).

Od samého začátku bylo vidět, proč je všechno animované (Grendel trhající lidi vejpůl a krev cákající všude - to si asi vyžadovalo zmírnění pomocí nerealistické animace).

Od samého začátku bylo vidět, že tvůrci asi Beowulfa četli (docela se drželi předlohy - alespoň nakolik si pamatuji o čem to má být).

Shrnu to tedy asi takhle: Ne, že by to byl film, který bych musela vidět několikrát - myslím, že jednou stačilo. Ale bylo to docela milé překvapení a slušná podívaná. Obzvláště, pokud byste, jako já, šli do kina na řežbu od začátku do konce a typické americké "velmi volné zpracování" předlohy.

Není to totiž řežba od začátku do konce... Kupodivu se tam občas i objeví nějaká ta zavážnější témata. Hlavní hrdinové rozhodně nejsou svatoušci a ví to o sobě. A hlavně... Byl tam drak (já ráda draky). Cool drak.
Zkrátka zajímavý snímek. Časem na něj nejspíš zapomenu, ale pro teď... Stál za shlédnutí a oněch 50 Kč.


VÝKŘIK MÉHO LINGVISTICKÉHO JÁ: Vysvětlí mi sakra někdo, proč pouze Grendel a jeho matka mluvili starými anglosaskými (či jakými) dialekty?! Sice to bylo zajímavé, ale kvůli mému lingvistickému zaměření jsem půlku filmu přeýšlela o tom, proč to tvůrci udělali a nesoustředila se.


VÝKŘIK MÉHO ŽENSKÉHO (můžete klidně dosadit i ZVRHLÉHO) JÁ: To není fér!!! Tolik diskusí o zakrývání nahé Angeliny Jolie a žádná diskuse o zakrývání Raye Winstona. Chlapi nakonec ve filmu viděli vše. Měli přehled o velikosti, tvaru jakékoli části těla Angeliny Jolie. Leda o ochlupení v jistých partiích byli ochuzeni (pokud se jej Angelina nezbavuje). A my?! Co dámské publikum?! Polonahé namakané chlapy vidíme v každém druhém filmu. Tady jeden pěkných pár minut bojuje s nestvůrou úplně nahý a... Nic. Vše je pěkně okatě skryto. Tu tam byla přilba vojáka, tu tam někdo stál v záběru, tu tam byl zrovna nějaký stůl, kůl či jiná clonící překážka. Zkrátka ani náznak. I u Supermana jsme mohly mít lepší představu o velikosti jeho "nádobíčka". Zkrátka to není fér. Tomu se říká rovnoprávnost?


VÝKŘIK NA ZÁVĚR: Radno nevědět, jak jednotliví herci vypadají ve skutečnosti. Úplně jinak. Až na tu Angelinu.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Kdepak, ještě že je to zakryté! V lednu mám domluvený s jistými lidičkami výlet do Prahy do IMAXU na Beowulfa (kdo chce, může se připojit) a rozhodně netoužím po tom, aby se mě před ksichtem houpal obří 3D pinďa!!
A obnažená Angelina taktéž není zrovna moc echt výhra, ta ženská je umělá od hlavy k patě, takže v CGI nebo v reálu, obojí výjde úplně nastejno...

Sid řekl(a)...

Beowulfa jsem měla taky možnost shlédnout. Asi bych na něco takového nezaplatila "plnou sazbu", ale bylo to zajímavé. Akorát mi přišlo Grendela líto. Dráček byl fajn =D Akorát ten souboj mi prisel klate pane-prstenovsky:) A Beowulf… heh, případ sám o sobě. Neprůstřelný severský geroj na hollywoodský film netypicky v docela dost záporném svetle =)(pokud se jedná o Grendela, Františka Vrbenská psala o nějaké knize, která ten mýtus popisuje z pohledu Grendela a docela zajímavě... jen si vzpomenout na autora, kterého tady stejne asi nikdy nevydali =.=).
K nahatému Beowulfovi - já se po celou dobu filmu tiše bavila nad tím, čím ho zas důmyslně zakryli. Připomnělo mi to tu Bártovu eskapádu v Simpsonových ve filmu =D A ano, není to fér! Chceme vidět víc! XD (a pro IMAX půjde cenzurovaná verze? ;D)

Unknown řekl(a)...

Toebi: V IMAXu bych si to nechala líbit. Tam by to mohlo být ještě zajímavější.
Ty možná netoužíš po 3D pinďovi před ksichtem, ale já ano. ;) Pravda, lepší než realita co mám doma by to nebylo, ale i tak...
Já vím, že není echt výhra a že je umělá (v CGI i reálu), Ray je taky totální podfuk, ale jde spíše o běžnou filmovou praxi. Ženská nahota už se stala celkem všední záležitostí - nad obnaženou ženskou hrudí se nikdo nepozastavuje, chlapa ale zkrátka nikdo neukáže. :(